Home  | Introductie  | De Molukken  | Noord Molukken  | Midden Molukken  | Zuid Molukken  | Lijst Negeri

Wie zijn uw pela's Vind ze op Atlas Maluku!


Heeft u altijd al willen weten wie uw pela's zijn of welke familienamen bij welke dorpen horen? Atlas Maluku geeft antwoord op deze vragen. En u kunt zelf ook een bijdrage leveren. De website is nog niet compleet. Er ontbreken nog familienamen. Ook zal de site verder uitgebouwd worden met (links naar) foto's, filmpjes en documenten. Wilt u dat wij een link naar uw website toevoegen, dan kunt u dat aan ons doorgeven. Ook andere informatie, aanvullingen of correcties zijn welkom.

 

Atlas Maluku is ontwikkeld door Hans van Hernen i.s.m. het Museum Maluku (m.m.v.Dahlan Gabriel Launuru, stagiair)

Voor aanvulling of vebeteringen kunt u een mailtje sturen naar

www.museum-maluku.nl

 

Wat houdt pela in?

 

De pela's zijn de bondgenootschappen die kunnen bestaan tussen dorpen in de Molukken en die gepaard gaan met een stelsel van rechten en plichten. Dit geldt als een van de typische kenmerken van de Molukse cultuur (hoewel er ook gebieden in de Molukken zijn die het systeem niet kennen). Ook in Nederland zien veel Molukkers pela als een van de pijlers van de eigen identiteit.

In het verleden werden pela-bondgenootschappen gesloten wanneer dorpen elkaar hadden gesteund in tijden van oorlog of wanneer er bijzondere gebeurtenissen plaatsvonden die het sluiten van een bondgenootschap tot gevolg hadden. Ook dorpen met een verschillende religieuze achtergrond kunnen pela van elkaar zijn. De regels van het bondgenootschap wederzijdse hulp en respect golden en gelden voor alle bewoners van de betrokken dorpen. Een veel voorkomend verbod is dat op onderlinge huwelijken. Als je pela bent, mag je niet met elkaar trouwen. Ook in Nederland houden Molukkers de traditie van de pela in ere. Als je pela bent van elkaar voelt dat als familieband. Je helpt en steunt elkaar.

Op de Molukken komen regelmatig bijeenkomsten voor die Panas Pela genoemd worden. Dit betekent letterlijk: het opwarmen van de pela. Door middel van zo'n ceremoniële bijeenkomst wordt het bondgenootschap, dat soms al honderden jaren oud is, vernieuwd. De contacten worden als het ware warm gehouden.

Tegenwoordig kijkt men op de Molukken naar pela en andere tradities als middelen om de bevolking na het geweld van de afgelopen jaren te helpen om in goede harmonie samen te leven.

 

Hoe werkt Atlas Maluku?

Atlas maluku maakt gebruik van satellietfotos die via Internet ter beschikking worden gestelt. Hierop zijn vrijwel alle dorpen te zien. Daarnaast kunt u kiezen voor een weergave als kaart of beide (satelliet en kaart). De betrouwbaarheid valt uiteen in drie categorieën:
 • betrouwbaar (het dorp is op de kaarten en satellietfoto duidelijk herkenbaar)
 • door deductie is de plaats bepaald, dus redelijk betrouwbaar
 • een beredeneerde gok (over de betrouwbaarheid valt niets te zeggen)

  Wat als de locatie van een dorp onduidelijk is?

  De maker van deze site heeft geprobeerd om zo dicht mogelijk bij de juiste locatie te komen door:
  • papieren kaarten te scannen
  • deze met speciale software te kalibreren (4 punts meting) op kaartdatum WGS 84 (gangbaar voor digitale kaarten)
  • met deze software middels een simpele klik de latitude en de longitude te bepalen (latitude en longitude bepalen samen de locatie)
  • de gevonden locaties te importeren in Google Earth

  Hoewel dit de handigste methode leek te zijn, werkte het niet. Deels heeft dit met de projectiemethode en kaartdatum te maken. Dit is een vrij technisch verhaal en zal hier niet verder behandeld worden. Er bleken ook fouten te zitten in het kaartmateriaal. 

  MuMa heeft dus een aantal fouten ontdekt en probeert deze zo snel mogelijk op te lossen. Ook tussen het kaartmateriaal en de satellietfoto's van Google zit nogal een verschil. Wij doen ons uiterste best om dit zo spoedig mogelijk aan te passen.

   

  Bronnen

  1. Atlas Maluku
   Uitgave LSEM
   ISBN 90-73388-88-0
  2. Kepulauan Kai
   Uitgave Stichting Malra
   ISBN 90-805029-1-x
  3. Atlas Molukkers (pgOOM)
   Uitgave CPS Hoevelaken
   ISBN 90-6508-037-6
  4. Maps Irian Jaya Maluku
   Uitgave Nelles
   Serie Explore the World
  5. Kopieën van kaartmateriaal, aanwezig op het kantoor van de bupati van Maluku Tenggara
  6. Topografische kaarten van de University of Texas Library Online www.lib.utexas.edu/maps/asia.html
  7. Google Earth en Google Maps
  8. NavTex kaartmateriaal
  9. Kaarten van Ambon in bezit van de maker van deze site (herkomst onduidelijk)
  10. Pelaprogramma in Museum Maluku
  11. Vereniging van Kumpulans Nederland (VKN) (familienamen)
  12. Vrijwilligers van het Museum Maluku (familienamen)
  13. Bezoekers van deze site

    • © 2011-2020 Malra